Въпроси

Често задавани въпроси, свързани с резервацията и покупката на самолетен билет

 

Как се купува самолетен билет през Tickets.bg?

Нашата цел е с най-малко усилия да закупите самолетния билет за Вашето пътуване на специални агентски цени. За целта ви предлагаме два варианта: директна онлайн резервация и запитване към нашия екип.

 • Предимството на директната онлайн резервация е, че сами може да проверите в реално време цена на билета и да го резервирате веднага – процедурата отнема 5 минути.
 • Ако изберете да се свържете по телефона или да изпратите запитване по e-mail към нашия екип, то той ще резервира за вас билета – в много случаи професионалистите ни могат да намерят по-евтин вариант за вашето пътуване, като съобразят наличието на специфични фактори.

И в двата варианта след резервиране на самолетен билет, той трябва да се заплати в определен срок след резервиране (обикновено 24 часа), в противен случай резервацията му престава да бъде валидна.
Плащането на билета може да стане с дебитна или кредитна карта онлайн, на ATM (банкомат) терминал, по банков път или през EPay.

 

Колко време е валидна резервацията на билет преди да се плати?

След резервиране на самолетен билет, той трябва да се заплати и издаде в определен срок, в противен случай резервацията му престава да бъде валидна.

Валидноста на резервацията се определя от условията по съответната тарифа. Обикновенно срокът на валидност е 24, 72 или 168 часа, като авиокомпанията може да променя този срок.

При резервация на самолетен билет по телефона или със запитване по e-mail към нашия екип, агентите ни ще ви информират за срока на плащане по време на направа на резервацията.

При директна онлайн резервации на самолетен билет ви съветваме да прочетете внимателно графата „Условия на тарифата“ или да се свържете с нас веднага след направа на резервацията.

 

Мога ли да правя промени при вече направена резервация?

При направена резервация преди да бъде издаден самолетният билет може да се правят всякакви промени по резервацията без наказателни такси.

 

Как мога да платя самолетния билет?

След уточняване на детайлите относно вашето пътуване и избор на най-добрия вариант за билет може да извършите плащането по един от следните начини:

 • Приемаме всички кредитни и дебитни карти, издавани от български банки: Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro, American Express. За разлика от много други уеб сайтове не начисляваме никакви допълнителни такси за плащане с кредитна карта;
 • С дебитна или кредитна карта онлайн;
 • На всеки ATM (банкомат) терминал в България (поддържащ услугата BPay);
 • С банков превод;
 • С EPay.bg – само на tickets.bg може да платите самолетен билет през EPay отново без допълнителна такса за плащане;
 • В брой в някой от над 1700 офиса на EasyPay в България;

 

Мога ли да променя дата на полет при вече издаден билет?

Промяната на дата на самолетен билет е възможна, ако го позволява тарифата.

В повечето случаи, когато това е възможно се заплаща глоба, която се определя от условията на съответната тарифа.

Препоръчваме ви да се информирате за условията по съответната тарифа преди закупуването на билета.

 

Мога ли да анулирам вече издаден билет?

Зависи от тарифата в която е издаден билета.
В повечето случаи най-евтините и промоционални билети са non-refundable, тоест не може да се връщат.
В други случаи е възможно след удържане на определена сума, която е различна за различните авиокомпании и зависи от съответната тарифа.
В случай на закупуване от клиента на билет, по който няма ограничения, не се удържат пари при анулирането му. Това обикновено са най-скъпите билети в икономична както и бизнес класа.
Препоръчваме на всички клиенти преди закупуването на билет да се информират за ограниченията на тарифата.

 

Как да сме се сигурни, че сме направили резервация на самолетен билет?

 • Ако резервирате самолетен билет директно през резервационната ни форма, след като преминете през всички стъпки на посечения от вас e-mail ще получите автоматично потвърждение.
 • Ако резервирате билет по телефона или със запитване по e-mail нашите агенти ще ви изпратят потвърждение на резервацията.
 • И в двата случая може да проверите статуса на резервацията си на http://www.checkmytrip.com/

 

На колко багаж имам право при пътуване със самолет?

Всяка авиокомпания има различни ограничения относно допустимия ръчен и чекиран багаж при пътуване със самолет, които се различават по килограми, размер и брой на багажите.

 • Чекиран Багаж
  За повечето авиокомпании ограничението при пътуване в икономична класа е около 20 килограма чекиран багаж, 1 чанта. За всеки килограм над допустимите се заплаща за свръх багаж. При междуконтинентални полети разрешеният багаж обикновено е 2 пъти по-голям.
 • Ръчен Багаж
  Ръчния багаж е желателно да не бъде по голям от 55x40x20 см и по-тежък от 8 кг. Освен чантата ръчен багаж може да носите в самолета лаптоп или ръчна чанта.